Magnesium
Onderzoek: In verschillende publicaties wordt gesuggereerd dat het magnesiumniveau in het bloed en in het spierweefsel laag is bij mensen met fibromyalgie. Sommige artsen in de Verenigde Staten schrijven calcium en magnesiumsupplementen voor om dat niveau te verhogen. De resultaten van dergelijke behandelingen zijn niet bekend. In San Antonio werd onderzoek gedaan naar het effect van "supermalic", een combinatie van magnesium en appelzuur. De deelnemers slikten twee maal daags drie tabletten, maar vergeleken met de controlegroep leverde dit geen verbetering op. Bij een verhoging van de dosis naar tien tot veertien tabletten per dag bleek er wel enig effect te zijn. De groep deelnemers aan dit onderzoek was te klein om hieruit serieuze conclusies te kunnen trekken.
In tegenstelling als bij ons in Nederland worden bij onze zuiderburen in België wel fibromyalgie patiënten behandeld met magnesium. De behandeling vindt plaats in een kliniek of ziekenhuis, waar je via een infuus de magnesium krijgt toegediend. Afhankelijk van je fibromyalgie klachten wordt de behandeling met magnesiuminfuus herhaalt. Het effect van deze behandelingen variëren van matig tot goed. Ook de periodes zijn sterk wisselend. Enkelen moeten om de paar weken en anderen moeten om de 3 á 6 maanden de behandeling herhalen.
Omdat fibromyalgie patiënten zelf gaan vragen om een behandeling met magnesiumsulfaat wil ik u onderstaande informatie niet onthouden, maar raad ik juist aan om te lezen!!

Het effect van Magnesium
Magnesium vervult een een rol bij een zeer groot aantal (rond de 300) stofwisselingsprocessen. Het komt dan ook voor in vrijwel alle lichaamscellen. Verder is magnesium belangrijk voor verschillende enzymatische reacties waarbij energierijke fosfaatverbindingen betrokken zijn, is het onontbeerlijk voor de overdracht van zenuwprikkels en voor de spiercontractie (met name van het hart). Magnesium speelt ook een rol bij de eiwitsynthese en is het belangrijk voor de normale hartfunctie en in de botontwikkeling.
De normale behoefte aan magnesium is 330 mg per dag, voor sporters ligt deze behoefte op 400-600 mg per dag. Het kan voorkomen dat sporters een tekort aan magnesium hebben. Een tekort aan magnesium kan leiden tot nervositeit, overgevoelige spieren, onregelmatige hartslag en vaatkramp.
ATP, het adenosine-tri-phosphaat is de chemische opslagvorm van energie in het lichaam. Het wordt gevormd met behulp van magnesium. ATP wordt vooral gevormd op plaatsen waar veel energie nodig is, zoals in de spieren, inclusief de hartspier. Hier wordt ook veel magnesium gevonden. Maar magnesium heeft ook nog een andere functie in de spier. Samen met calcium is het betrokken bij de contractie. Daarom is suppletie van magnesium erg belangrijk, wanneer chronische vermoeidheid in het spel is.
In een onderzoek is aangetoond dat vermoeidheid verdween bij 198 van 200 mensen, toen magnesium werd gesupplementeerd. In Nederland wordt in verhouding tot calcium weinig magnesium geconsumeerd, en dit is ongunstig. Deze onvoordelige ratio wordt voornamelijk veroorzaakt door het hoge gebruik van zuivelproducten. Daar komt bij dat geraffineerde suikers, het drinken van alcohol en stress de uitscheiding van magnesium verhogen. Suppletie met magnesium is daarom geboden, vaak samen met kalium.

Magnesium voor de zenuwen
Magnesium heeft een kalmerend effect op het zenuwstelsel. Hiervoor wordt het vaak gebruikt om een goede slaap te bevorderen. Maar wat nog belangrijker is, het kan gebruikt worden om geprikkelde en opgewonden zenuwen te kalmeren. Dit is vooral nuttig bij epileptische insulten, convulsief bij zwangere vrouwen en beven bij alcoholisme. Het magnesiumniveau is over het algemeen laag bij alcoholisten, dat bijdraagt aan, of veel van hun gezondheidsproblemen veroorzaakt. Als het magnesiumniveau laag is, verliezen de zenuwen controle over spieractiviteit, ademhaling en geestelijke processen.
Vermoeide zenuwen, tics en krampen, beven, geprikkeldheid, hypergevoeligheid, spierkramp, rusteloosheid, bezorgdheid, verwarring, desoriëntatie en onregelmatige hartslag, ze reageren allemaal op een verhoogd magnesium niveau. Een algemeen fenomeen van magnesium tekort is een hevige spierreactie op een onverwacht hevig geluid. Er zijn geheugenpillen op de markt gebracht die hoofdzakelijk uit magnesium bestaan.
Veel symptomen van de ziekte van Parkinson kunnen met hoge doses magnesium worden overwonnen, beven kan worden verhinderd en de starheid verlicht. Bij pre-eclampsie kunnen zwangere vrouwen convulsief, misselijkheid, duizeligheid en hoofdpijn krijgen. In het ziekenhuizen wordt dit behandeld met een magnesiuminfuus. Wegens zijn sterk ontspannend effect, helpt magnesium niet alleen om beter te slapen maar het helpt ook goed bij hoofdpijnen en migraine. Zelfs is het aantal zelfmoorden in verband gebracht met een magnesium tekort. Hoe Lager de magnesium hoeveelheid in grond en water in een bepaald gebied, des te hoger het aantal zelfmoorden.
Epilepsie wordt gekenmerkt door een abnormaal lage hoeveelheid magnesium in het bloed, in de vloeistof uit het ruggenmerg en de hersenen, dat overprikkelbaarheid veroorzaakt in bepaalde gebieden van de hersenen. Er zijn vele gemelde oorzaken van epilepsie die zeer verbeteren of met magnesiumaanvulling verdwijnen. In een proef met 30 epilepsie patiënten was 450 mg magnesium per dag voldoende om met succes aanvallen onder controle te houden.
Een andere onderzoek ontdekte dat hoe lager het magnesiumniveau in het bloed, des te heviger was de epilepsie. In de meeste gevallen werkt magnesium het best in combinatie met vitamine B6 en zink. In voldoende concentratie, beperkt of vertraagd magnesium de elektrische ontlading van een geïsoleerde groep hersenencellen. Dierproeven toonden aan dat zelfs de aanvankelijke uitbarsting van de cellen van de ontladende zenuw, die een epileptische aanval start met magnesium kan worden onderdrukt.

Symptomen van een te kort of verhoogde behoefte
Magnesium is niets minder dan dan een wondermineraal met zijn helend effect op een groot scala van ziekten evenals de mogelijkheid om het verouderende lichaam te verjongen. Wij weten dat het essentieel is voor veel enzymreacties, vooral wat betreft de productie van cellulaire energie, voor de gezondheid van de hersenen, het zenuwstelsel en ook voor gezonde tanden en beendergestel. Nochtans, kan het een verrassing zijn dat magnesiumchloride ook een indrukwekkende bestrijder van besmettingen is.
Een tekort veroorzaakt stoornissen van het hartritme, verwardheid, beven en maagkrampen
Circulatie: Angina, arteriosclerose/arteriosclerose, bloeddruk en hoog cholesterol, hartinfarcten, hypertensie, beroerte, hartkloppingen (snel hartritme), trombose.
Spijsvertering: Koliek, constipatie, chronische diarree, slechte opname, pancreatitis (ontsteking van de alvleesklier).
Spieren: Rugpijn, insulten, krampen, verhoogde prikkelbaarheid, verdoofd gevoel, nystagmus (snel oog bewegingen), spasmen, stijve spieren, tintelingen, beven.
Zenuwstelsel: Apathie, verwarring, depressie, desoriëntatie, epilepsie, hallucinaties, geprikkeldheid, geestelijke stoornissen, multiple sclerose, nervositeit, paranoia, neuritis, ziekte van Parkinson, slecht geheugen, dementie.
Algemeen: Alcoholisme, artritis, lichaamsgeuren, gebroken beenderen, verkalking in om het even welk orgaan, kanker, het Chronische vermoeidheid syndroom, diabetes, eclampsie, hoofdpijn, infecties en ontstekingen, levercirrose, Lupus, migraine, oude dag, prostaat problemen, rachitis, stijfheid, gerimpelde en taaie huid, steenvorming in galblaas of nieren en overactieve schildklier.

Producten die magnesium bevatten
Magnesium komt voor in plantaardige voedingsmiddelen omdat het een bestanddeel is van het bladgroen (groene groente). Ook noten, brood, andere graanproducten, kaas, vlees, vis, peulvruchten, vijgen, bananen, appels, zilvervliesrijst, aardappelen, chocolade, cacao en melk bevatten vrij veel magnesium.
Van het magnesium in het voedsel wordt ongeveer 30 % opgenomen.
Als voorbeeld enkele producten met hun gehaltes aan magnesium.
1 snee volkoren brood (35 gram) bevat 25mg.
1 snee witbrood (35 gram) bevat 7mg.
Grote lepel gekookte groenten (50 gram) bevat 5mg.
1 glas melk (150 ml) bevat 18mg.
1 plak kaas (20 gram) bevat 6mg.
De aanbevolen dagelijkse behoefte aan magnesium is 420 mg/dag voor volwassen mannen en 330 mg/dag voor volwassen vrouwen, maar 480 mg/dag voor vrouwen na de menopauze, 60-plussers, bij zwangerschap en borstvoeding.
Een teveel kan alleen optreden bij het gebruik van magnesiumpillen als de nieren slecht functioneren. Het gevolg hiervan kan een hartstilstand zijn. Door normale voeding zal een teveel niet optreden. Een eenmalige dosis magnesium van 3-5 g heeft een laxerende werking, maar dat kan alleen door het eten van een groot aantal magnesiumpillen.
Aanvulling van magnesium zou bij ernstige nierproblemen (ernstige niereninsufficiënte) en ook bij myasthenia gravis moeten worden vermeden. Teveel magnesium kan spierzwakte veroorzaken, als dit gebeurt gebruik dan tijdelijk meer calcium.
Calcium is van belang omdat het zorgt voor sterke botten. Het activeert zenuwen en spieren.
Calcium komt voor in alle melkproducten (melk, kwark, kaas, yoghurt), vlees, vis en groenten.

Tot slot
Magnesium supplementaire verwijdt de bloedvaten tijdens inspanning. Daardoor neemt het uithoudingsvermogen toe omdat het hart meer zuurstof krijgt. Dat ontdekten onderzoekers van het Cedars-Sinai Medical Center in Los Angeles.
De onderzoekers deden proeven met hartpatiënten. Ze gaven de ene helft een placebo en de andere helft 365 milligram magnesium. De bloedvaten en het hart van de gebruikers hadden minder last van stress. Bij driekwart van de proefpersonen was de hoeveelheid magnesium in het bloed eigenlijk te laag ook als je er geen rekening mee hield dat hartpatiënten meer van het metaal nodig hebben. Oorzaak was een lage consumptie van fruit en zuivel. Andere belangrijke bronnen zijn bladgroenten zoals spinazie, noten en hele granen.
Met welke magnesium middelen u in de weer gaat, wij adviseren u om voor u magnesium gaat gebruiken:
U zelf goed te informeren.
Raadpleeg altijd eerst een arts.
Een dosis gezond verstand aan de dag te leggen.
Met dat eerste kunnen we je een handje helpen. Met de rest niet.

Bron: Ergogenics, Universiteit Wageningen - F.P.R. site
Tekst interpretatie en samenstelling: webmaster.
Lay-out en plaatsing: webmaster.